Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Na portalu SPOT nadaljujemo celovito tehnično in vsebinsko prenovo

S postopno prenovo do izboljšanih storitev in elektronskih postopkov ter poenostavljene uporabe portala SPOT

POMEMBNO! Že danes se registrirajte v SI-PASS

Dobro je vedeti

Storitev SI-PASS že zdaj omogoča spletno prijavo in elektronsko podpisovanje dokumentov na več državnih in drugih portalih, ki omogočajo elektronsko poslovanje, med katerimi so SPOT, eUprava, zVEM, e-JN, eDavki, eZPIZ, AJPES ... V nadaljevanju odgovarjamo na vaša najpogostejša vprašanja.

  • Prednosti uporabe SI-PASS
    • lažje prehajanje (prijave in odjave) med različnimi portali,
    • enotna prijava za urejanje in elektronsko poslovanje za službene namene kot tudi za elektronsko poslovanje za lastne potrebe,
    • zagotavlja visoko stopnjo varnosti in zaupanja ter omogoča enostavno uporabo in upravljanje različnih sredstev za prijavo.
  • Značilnosti računa SI-PASS 
    • vsaka oseba ima lahko samo en račun SI-PASS, ki je povezan z davčno številko (oziroma digitalnim potrdilom ali mobilno identiteto smsPASS),
    • v račun je mogoče dodajati nova sredstva za prijavo s pogojem, da pripadajo isti osebi,
    • prav tako je mogoče dodajati več elektronskih naslovov iste osebe, a elektronski naslov, ki se dodaja, ne sme biti že registriran v drugem računu SI-PASS. 
  • Ali moram registrirati nov račun SI-PASS
    Če imate račun SI-PASS že urejen za uporabo drugih storitev (denimo eUprava, zVEM, e-JN, eDavki, eZPIZ, AJPES …), se vam za prijavo v postopkovni del portala SPOT ni treba znova registrirati v SI-PASS. V portal SPOT se prijavite z vašim obstoječim računom SI-PASS, tako da izberete kvalificirano digitalno potrdilo in ga po potrebi registrirate na svoj obstoječi uporabniški račun, nakar boste preusmerjeni v postopkovni del portala SPOT.
  • Zakaj se mi pri prijavi prek SI-PASS izpiše moj zasebni elektronski naslov
    Vsaka oseba ima lahko samo en račun SI-PASS, znotraj katerega pa ima lahko registriranih več svojih digitalnih potrdil in več svojih elektronskih naslovov. (denimo službeni in zasebni elektronski naslov). Uporabniški račun SI-PASS se veže z davčno številko osebe, zato lahko ob prijavi ponudi elektronski naslov, ki ste ga določili ob registraciji računa SI-PASS. Dodatni elektronski naslov lahko registrirate po navodilih na strani Dodajanje elektronskega naslova v SI-PASS.
  • Kaj naj naredim, če pozabim geslo
    Geslo lahko ponastavite, in sicer na več načinov (s pomočjo varnostnega vprašanja, s pomočjo prijave s kvalificiranim potrdilom ali z obiskom prijavne službe). Novo geslo mora biti dolgo vsaj 6 znakov in mora vsebovati majhno in veliko črko ter številko. Podrobnejša navodila za ponastavitev gesla so objavljena na strani Pozabljeno geslo.

Vse nove uporabnike portala SPOT in uporabnike, ki uporabljate staro prijavo v portal, vabimo, da čim prej začnete uporabljati prijavo prek SI-PASS, ki jo portal SPOT omogoča že zdaj.

Več informacij o storitvi SI-PASS je na voljo na strani Spletna prijava in e-podpis SI-PASS, več odgovorov na pogosta vprašanja pa lahko poiščete na tej strani.

Celovita prenova postopkovnega dela portala SPOT bo trajala predvidoma naslednji dve leti. O novostih in spremembah vas bomo sproti obveščali. Zato nas spremljajte še naprej na spot.gov.si.

Prenavljamo portal SPOT – za vas

Ministrstvo za javno upravo