Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Registracija živilskih obratov prehranskih dopolnil in živil za posebne skupine

Nosilec živilske dejavnosti mora pri Zdravstvenem inšpektoratu RS registrirati vsak živilski obrat, ki opravlja katero koli aktivnost v povezavi s prehranskimi dopolnili ali živili za posebne skupine.

Prehranska dopolnila: so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in v drugih podobnih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

Živila za posebne skupine: so (v skladu z določili Uredbe (EU) št.609/2013 Evropskega parlamenta in sveta) živila, namenjena dojenčkom in majhnim otrokom (začetne formule za dojenčke in nadaljevalne formule, živila na osnovi predelanih žit in otroška hrana), živila za posebne zdravstvene namene ter popolni prehranski nadomestki za nadzor nad telesno težo.

Termin obnove

Nosilec živilske dejavnosti, ki opravlja katero koli aktivnost v povezavi s prehranskimi dopolnili ali živili za posebne skupine, je dolžan o spremembi podatkov o živilskem obratu obvestiti Zdravstveni inšpektorat RS najpozneje 15 dni po nastanku vsake spremembe ali prenehanju dejavnosti. Spremembo javi elektronsko ali pisno

Elektronsko javljanje sprememb se opravi z vnosom sprememb v aplikacijo  v katero se vstopa z dodeljenim uporabniškim imenom in geslom.

V primeru pisnega obvestila o spremembi se izpolnjena vloga pošlje na območno enoto ZIRS, kjer obrat deluje, s pripisom »Registracija-sprememba« na ovojnici.