Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Prijava v obvezna socialna zavarovanja tujcev po interventnem zakonu – optimizacija določenih postopkov na upravni enoti

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (Uradni list RS, št. 62/24; v nadaljevanju: interventni zakon) je bil v Uradnem listu RS objavljen dne 24. 7. 2024. Začel je veljati naslednji dan po objavi, torej 25. 7. 2024.

Določbe od 24. do 26. člena interventnega zakona dopuščajo zaposlitev tujca, državljana tretjih držav, da se zaposlijo v Republiki Sloveniji že na podlagi potrdila o oddani prošnji za pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, izdanega s strani upravne enote, in soglasja (informativni list) oziroma delovnega dovoljenja, izdanega s strani Zavoda RS za zaposlovanje (v nadaljevanju: ZRSZ).

Interventni zakon velja za tujce, ki pridobivajo naslednja dovoljenja:

  • enotno dovoljenje zaradi visokokvalificirane zaposlitve – modra karta EU;
  • enotno dovoljenje zaradi opravljanja pripravništva;
  • enotno dovoljenje za sezonsko delo, daljše od 90 dni;
  • enotno dovoljenje za dnevnega delovnega migranta;
  • enotno dovoljenje za namen zaposlitve.

Interventni zakon (med drugim) ne velja za tujce, ki:

  • se v RS želijo samozaposliti;
  • želijo opravljati delo po civilnopravnih pogodbah;
  • za zaposlitev ne potrebujejo soglasja oziroma informativnega lista (npr. zaposlovanje delavcev v UKC, DSO);
  • neprekinjeno nadaljujejo delo pri istem delodajalcu, ko se čaka na odločitev upravne enote o pravočasno oddani prošnji za podaljšanje enotnega dovoljenja (šesti odstavek 12. člena ZZSDT);
  • v RS prebivajo na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje, ki ni izdano iz razloga zaposlitve, samozaposlitve ali dela (npr. študij, združitev družine)*

*Po določbi tretjega odstavka 25. člena interventnega zakona se lahko tujec, ki v Republiki Sloveniji prebiva na podlagi veljavnega dovoljenja za začasno prebivanje, ki ni izdano zaradi zaposlitve, samozaposlitve ali dela, in ki mu upravna enota še ni zamenjala izkaznice dovoljenja za prebivanje, na kateri označi pravico do dostopa na trg dela, zaposli pri delodajalcu, ki je zanj pridobil informativni list. Za prijavo v obvezna socialna zavarovanja oznaka na kartici dovoljenja za začasno prebivanje ni več potrebna.

IZPOLNJEVANJE OBRAZCA M-1 v postopku prijave v obvezna socialna zavarovanja (gre za primere nove zaposlitve)

Dokumentacija za prijavo v zavarovanje (obrazec M-1):

  • pogodba o zaposlitvi,
  • informativni list ali delovno dovoljenje po sporazumu in
  • potrdilo upravne enote o vloženi prošnji za izdajo enotnega dovoljenja ali podaljšanja enotnega dovoljenja oziroma za izdajo enotnega dovoljenja kot nadaljnjega dovoljenja.

Delodajalci, ki bodo za tujce vložili obrazec M-1 na podlagi prošnje za izdajo enotnega dovoljenja in informativnega lista, ki je bil izdan do vključno 24.7.2024, morajo k obrazcu M-1 priložiti pogodbo o zaposlitvi, iz katere izhaja, da je tujec nastopil delo najkasneje do vključno 8.8.2024 (28. člen interventnega zakona).

Delodajalci, ki bodo za tujce vložili obrazec M-1 na podlagi prošnje za izdajo enotnega dovoljenja in informativnega lista, izdanega od vključno 25.7.2024 dalje, morajo k obrazcu M-1 priložiti pogodbo o zaposlitvi, iz katere izhaja, da je tujec nastopil delo najkasneje 15. dan od izdaje (vročitve) informativnega lista.

Izpolnjevanje obrazca M-1:

  • Rubrika 21: V polje »Številka enotnega dovoljenja« zapišite številko 00222222222*.
  • Rubrika 22: V polje "Iztek zavarovalnih pogojev" vpišite datum, ki je za štiri mesece večji od datuma nastopa dela po pogodbi o zaposlitvi.

* Če imate potrdilo upravne enote o pravočasni prošnji za podaljšanje enotnega dovoljenja ali za izdajo enotnega dovoljenja kot nadaljnjega dovoljenja, pod rubriko 21 zapišete številko pretečenega dovoljenja (zadnjega veljavnega), pod rubriko 22 pa vpišete datum, ki je za štiri mesece večji od datuma izteka pretečenega dovoljenja.

PREPOVED ČEZMEJNEGA OPRAVLJANJA STORITEV

Po določbi 8. odstavka 6. člena Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1, Uradni list RS, št. 40/23) je pogoj za izdajo potrdila A1 tujcu, državljanu tretjih držav, tudi veljavno enotno dovoljenje za prebivanje in delo ali dovoljenje za začasno prebivanje, ki ni izdano zaradi zaposlitve, samozaposlitve ali dela, izdanega v skladu z zakonom, ki ureja vstop in prebivanje tujcev v Republiki Sloveniji oziroma pravica do prostega dostopa na trg dela v skladu z zakonom, ki ureja zaposlovanje, samozaposlovanje in delo tujcev.

Čezmejno opravljanje storitev torej v primeru zaposlitve zgolj na podlagi informativnega lista in potrdila upravne enote o vloženi prošnji za izdajo prvega enotnega dovoljenja oziroma za podaljšanje enotnega dovoljenja ali izdajo enotnega dovoljenja kot nadaljnjega dovoljenja ni dovoljeno.

Uporabne spletne strani:

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije