Ladijski kuhar
Ladijski kuhar je kuhar, ki je odgovoren za prehrano na ladji.
Za opravljanje nalog mora izpolnjevati pogoje glede ustrezne starosti in imeti opravljeno usposabljanje, ustrezno plovno dobo in biti v dobrem zdravniškem stanju.
Pogoji
-
Posameznik mora biti polnoleten, torej imeti vsaj 18 let.
Pravne podlage
-
Posameznik mora imeti zaključeno srednjo poklicno izobrazbo po izobraževalnem programu kuhar ali usposabljanje v skladu s Smernicami ILO o usposabljanju ladijskega kuharja.
Pravne podlage
-
Posameznik mora imeti opravljenih šest mesecev v ladijski kuhinji.
Pravne podlage
-
Posameznik mora izpolnjevati predpisane zdravstvene pogoje za delo na ladji.
Pomorščak mora imeti ves čas dela na ladji veljavno zdravniško spričevalo.
Če zdravniško spričevalo preneha veljati med plovbo, velja do naslednjega pristanišča postanka, v katerem je na voljo pooblaščeni zdravnik, vendar to obdobje ne sme biti daljše od treh mesecev.
Dokazila
Veljavno zdravniško spričevalo
Pravne podlage
Čezmejno/občasno opravljanje poklica
Skladno s STCW kodeksom