Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

E-POSTOPEK: Pridobitev licence za opravljanje prevozov v cestnem prometu

Za opravljanje dejavnosti cestnega prevoza potnikov ali blaga potrebujete licenco za opravljanje prevozov v cestnem prometu. Portal SPOT vam omogoča elektronsko oddajo vloge za pridobitev nacionalne ali licence Skupnosti.

E-postopek je namenjen pravnim osebam ali samostojnim podjetnikom, ki želijo opravljati dejavnost cestnega prevoza in omogoča elektronsko vložitev vloge za pridobitev licence za opravljanje prevozov v cestnem prometu.

Pogoji za oddajo e-vloge

Elektronska prijava v moj SPOT

Za elektronsko prijavo v moj SPOT potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo in aktiven SI-PASS račun. Svetujemo vam, da se prijavite prek prijave SI-PASS, saj bo ta prijava postala kmalu edina možna. Navodila za registracijo v sistem SI-PASS so dostopna na spletni strani SI-TRUST.

Elektronski podpis

E-vlogo boste v postopku oddaje tudi elektronsko podpisali. Storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS omogoča enostavno elektronsko podpisovanje. Če sistem SI-PASS uporabljate prvič preverite dodatne informacije o elektronskem podpisovanju na spletni strani SI-TRUST

Ste odgovorna oseba ali imate pooblastilo

Eden izmed pogojev za oddajo e-vloge za izbrani poslovni subjekt je, da ste odgovorna oseba ali zakoniti zastopnik tega poslovnega subjekta oziroma ste pooblaščenec s pooblastilom zakonitega zastopnika. Če niste ne eno in ne drugo, si morate urediti pooblastilo za ta poslovni subjekt. Navodila za izvedbo postopka pooblaščanja so na voljo na spletni strani portala SPOT.

Navodila za oddajo e-vloge

Upoštevajte navodila pri korakih izpolnjevanja vloge. V pomoč so vam lahko tudi navodila za izpolnjevanje vloge (pdf).

Nacionalna licenca je dovoljenje za izvajanje prevozov potnikov ali blaga v notranjem cestnem prometu. Licenca Skupnosti pa je dovoljenje za opravljanje dejavnosti cestnega prevoza potnikov ali blaga v mednarodnem cestnem prometu. Vrsto licence izberete v postopku izpolnjevanja vloge. V postopku izpolnjevanja vloge prav tako izberete vrsto prevoza, ki ga boste opravljali. Od izbire vrste prevoza so odvisne obvezne priloge, ki jih boste morali priložiti k vlogi.

Za več informacij o pogojih za pridobitev posamezne vrste licence ter stroških pridobitve preverite spodnje informativne vsebine ali pa se obrnite direktno na pristojni organ, pri katerem nameravate zaprositi za licenco.