Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Dovoljenje za promet z neoriginalno polnjenim vinom

Nosilec dejavnosti poda vlogo za izdajo dovoljenja za točenje neoriginalno polnjenega vina v gostinskem obratu na upravno enoto, v kateri ima gostinski obrat sedež.

Upravna enota vlogo posreduje lokalnemu vinarskemu inšpektorju in po prejemu zapisnika vinarskega inšpektorja, da gostinski obrat izpolnjuje pogoje glede prostorov, opreme in usposobljenosti, izda dovoljenje.

V gostinskem obratu se lahko kot neoriginalno toči samo deželno vino s tistega območja, kjer leži gostinski obrat. V gostinskih obratih, ki ležijo izven vinorodne dežele, je točenje neoriginalno polnjenega vina prepovedano.

Vino se lahko daje v promet končnemu potrošniku le originalno polnjeno. Originalno polnjeno vino je tisto, ki je polnjeno v predpisano embalažo in označeno na predpisan način.

Originalno polnjeno vino je lahko v ponudbi potrošniku, glede na posamezno kategorijo, v naslednjih posodah:

  • deželno vino s priznano geografsko oznako, pridelano v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: deželno vino PGO), se kot originalno polnjeno nudi potrošniku:
    • v steklenih posodah in drugih posodah, ustreznih za hrambo živil, nazivne prostornine do vključno 10 litrov;
    • v posodah iz nerjavečega jekla (inox posodah), ki omogočajo točenje vina pod tlakom preko točilne naprave, nazivne prostornine od vključno 10 litrov do vključno 60 litrov;
  • kakovostno vino z zaščitenim geografskim poreklom, pridelano v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: kakovostno vino ZGP), se kot originalno polnjeno nudi potrošniku:
    • v steklenih posodah nazivne prostornine do vključno 10 litrov;
    • v posodah iz nerjavečega jekla (inox posodah), ki omogočajo točenje vina pod tlakom preko točilne naprave, nazivne prostornine od vključno 10 litrov do vključno 60 litrov;
  • vrhunsko vino z zaščitenim geografskim poreklom, pridelano v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: vrhunsko vino ZGP), se kot originalno polnjeno nudi potrošniku:
    • v steklenih posodah nazivne prostornine do vključno 10 litrov.

Vino, ki NI originalno polnjeno lahko dajejo v promet končnemu potrošniku:

  • pridelovalci, če so registrirani kot pridelovalci grozdja in vina in če ponujajo deželno vino PGO iz lastne pridelave grozdja in vina v svojem proizvodnem obratu, vpisanem v register;
  • za to dejavnost so registrirani gostinski obrati, ki izpolnjujejo predpisane pogoje glede prostorov, opreme in usposobljenosti, če na pridelovalnem območju ponujajo deželno vino PGO s tega območja.

Deželni mošt PGO lahko dajejo v promet končnemu potrošniku pridelovalci in gostinski obrati do 15. novembra tekočega leta proizvodnje.

Vino PGO je deželno vino s priznano geografsko oznako in je tradicionalni izraz v razredu namiznih vin. Tradicionalnemu izrazu deželno vino PGO se lahko priključi dodatni tradicionalni izraz mlado vino.

Pogoji in dokazila

  • Klet je prostor za hrambo neustekleničenega vina z geografskim poreklom (PGO) mora biti ločen od drugih prostorov v gostinskem obratu. V kleti se poleg neustekleničenega vina z geografskim poreklom (PGO) smeta hraniti le še originalno ustekelničeno vino in vinski mošt.

    V kleti se smejo hraniti samo tista vina in vinski mošt, ki jih daje gostinski obrat v promet.

    Ustrezna temperatura: Klet mora biti grajena tako, da je temperatura v njej čimbolj enakomerna, ne glede na letni čas. Temperatura v kleti ne sme biti nižja od 8 °C in ne višja od 16 °C.

    Zračnost kleti: Klet mora biti zračna in urejena tako, da je možno naravno zračenje ali zračenje s prezračevalnimi napravami; imeti mora električno razsvetljavo ter termometer.

    Čiščenje: V kleti mora biti omogočeno čiščenje s tekočo vodo in urejen mora biti odtok vode v skladu s sanitarnimi predpisi. Tla v kleti morajo biti iz materiala, ki se da mokro čistiti, tla pred vhodom v klet pa morajo biti tlakovana oziroma protiprašno obdelana.

    Pravne podlage

  • Vino se mora hraniti v posodi, ki mora biti higiensko neoporečno. Za higiensko neoporečna se šteje posoda, ki ni skisana (ciknjena), plesniva ali zatohla, ki je strokovno negovana in pravilno ovinjena in ki ne pušča v vinu kakršnih koli škodljivih snovi ali snovi, ki povzročajo spremembo kakovosti vina.

    Posoda mora biti najmanj tako velika, da vino do iztočenja ohrani vse lastnosti, ki jih je imelo ob nabavi. Posoda, razen lesena oziroma steklena, mora imeti atest, da je primerna oziroma priporočena za hranjenje vina.

    Posoda iz polivinil klorida se ne sme uporabljati za hrambo vina.

    Vino se sme točiti in dajati v promet za neposredno porabo le iz tiste posode, ki je bila napolnjena ob nabavi (originalno polnjena posoda pri proizvajalcu oziroma polnilcu ali napolnjena posoda v kleti iz transportne posode).

    Za sprotno neposredno dnevno prodajo se sme vino natočiti v drugo posodo, ki ne sme biti večja od pet litrov.

    Posoda v kleti mora biti praviloma neposredno povezana z napravo na točilni mizi, iz katere se vino toči za neposredno porabo (šankomati in drugi sistemi protipritiska). Če pa se vino toči iz posode, mora biti le-ta na točilni mizi primerno hlajena.

    Posoda, ki je stalno nameščena v kleti, mora biti vidno označena z zaporednimi številkami in označena. Posoda v kleti, v kateri je skladiščeno vino, mora biti označena v skladu z določbami pravilnika o označevanju vina.

    Pravne podlage

  • Namizno vino z geografskim poreklom mora ob nabavi spremljati potrdilo o analizi vina, ki ga izda pooblaščena organizacija za analizo vina.

    Potrdilo vsebuje naslednje podatke:

    • alkoholno stopnjo sladkorja,
    • prosti ekstrakt,
    • prosti SO(2),
    • skupno kislino,
    • hlapno kislino in
    • organoleptično oceno vina ter
    • ugotovitev, da v vinu ni primesi samorodnice.

    Glede na rezultate analize lahko pooblaščena organizacija za analizo vina dodatno analizira tudi vrednost reducirajočega sladkorja, skupno žveplasto kislino in pepel.

  • Gostinski obrat določi za ravnanje z neustekleničenim vinom z geografskim poreklom odgovorno osebo, ki mora imeti ustrezno strokovno usposobljenost. 

    Ustrezno usposobljenost si pridobi s končano najmanj poklicno oziroma srednjo gostinsko, kmetijsko ali živilsko šolo, ki imajo v učnem programu predmet vinarstvo oziroma kletarstvo.

    Kdor nima strokovne usposobljenosti, lahko opravi preizkus usposobljenosti pred komisijo v okviru gostinske šole, ki za to organizira tečaj po programu, ki ga potrdi Gospodarska zbornica Slovenije.

    Odgovorna oseba odgovarja za ohranitev kakovosti, hrambo in točenje neustekleničenega vina z geografskim poreklom.

    Pravne podlage

  • Neustekleničeno namizno vino z geografskim poreklom lahko točijo le tisti gostinski obrati, ki mesečno prodajo povprečno najmanj 250 litrov posamezne vrste vina, računajoč povprečje preteklega leta. Če ne dosežejo prodaje navedene količine, se gostinskim obratom prepove točenje te vrste vina.

    Pri novih gostinskih obratih se količina prodaje ugotavlja, ko od izdaje dovoljenja za točenje neustekleničenega namiznega vina preteče eno leto.

    Pravne podlage

  • Zaloge vina v kleti smejo biti največ tolikšne, kolikor znaša trimesečni promet gostinskega obrata, računajoč povprečje preteklega leta.

    Pravne podlage

  • Gostinski obrat mora voditi evidenco o prometu z neustekleničenim namiznim vinom z geografskim poreklom in vinskim moštom na posebnih obrazcih.

    Obrazec: Evidenca o nabavi neustekleničenega namiznega vina z geografskim poreklom in vinskega mošta mora vsebovati naslednje podatke in priloženo predpisano dokumentacijo:

    • zaporedna številka,
    • datum uskladiščenja v klet kupca,
    • količina (v litrih),
    • označba vina oziroma vinskega mošta (ime ali sorta in barva),
    • % alkohola (vol.) oziroma sladkorna stopnja,
    • letnik proizvodnje,
    • ime in naslov proizvajalca/dobavitelja,
    • številka in datum računa oziroma dobavnice,
    • občina pri kateri je proizvodnja vina vpisana v register in številka vpisa.

    Obrazec: Evidenca o mesečni prodaji in zalogah nevstekleničenega namiznega vina z geografskim poreklom in vinskega mošta mora vsebovati naslednje podatke:

    • zaporedna številka,
    • leto,
    • mesec,
    • prodano v mesecu:
      • količina (v litrih),
      • označba vina oz. vinskega mošta,
      • oznaka posode iz katere sta vino oziroma vinski mošt iztočena,
    • zaloga ob koncu meseca,
      • količina(v litrih),
      • označba vina oziroma vinskega mošta,
      • oznaka posode v kateri sta vino oziroma vinski mošt shranjena.
    • Opomba: številka in datum potrdila inšpekcijskega organa o pripravi pokvarjenega vina, količina vina oziroma vinskega mošta, izločenega iz prometa po nalogu inšpektorja ipd.

    Pravne podlage

  • Klet je prostor za hrambo neustekleničenega vina z geografskim poreklom (PGO) mora biti ločen od drugih prostorov v gostinskem obratu. V kleti se poleg neustekleničenega vina z geografskim poreklom (PGO) smeta hraniti le še originalno ustekelničeno vino in vinski mošt.

    V kleti se smejo hraniti samo tista vina in vinski mošt, ki jih daje gostinski obrat v promet.

    Ustrezna temperatura: Klet mora biti grajena tako, da je temperatura v njej čimbolj enakomerna, ne glede na letni čas. Temperatura v kleti ne sme biti nižja od 8 °C in ne višja od 16 °C.

    Zračnost kleti: Klet mora biti zračna in urejena tako, da je možno naravno zračenje ali zračenje s prezračevalnimi napravami; imeti mora električno razsvetljavo ter termometer.

    Čiščenje: V kleti mora biti omogočeno čiščenje s tekočo vodo in urejen mora biti odtok vode v skladu s sanitarnimi predpisi. Tla v kleti morajo biti iz materiala, ki se da mokro čistiti, tla pred vhodom v klet pa morajo biti tlakovana oziroma protiprašno obdelana.

    Pravne podlage

  • Vino se mora hraniti v posodi, ki mora biti higiensko neoporečno. Za higiensko neoporečna se šteje posoda, ki ni skisana (ciknjena), plesniva ali zatohla, ki je strokovno negovana in pravilno ovinjena in ki ne pušča v vinu kakršnih koli škodljivih snovi ali snovi, ki povzročajo spremembo kakovosti vina.

    Posoda mora biti najmanj tako velika, da vino do iztočenja ohrani vse lastnosti, ki jih je imelo ob nabavi. Posoda, razen lesena oziroma steklena, mora imeti atest, da je primerna oziroma priporočena za hranjenje vina.

    Posoda iz polivinil klorida se ne sme uporabljati za hrambo vina.

    Vino se sme točiti in dajati v promet za neposredno porabo le iz tiste posode, ki je bila napolnjena ob nabavi (originalno polnjena posoda pri proizvajalcu oziroma polnilcu ali napolnjena posoda v kleti iz transportne posode).

    Za sprotno neposredno dnevno prodajo se sme vino natočiti v drugo posodo, ki ne sme biti večja od pet litrov.

    Posoda v kleti mora biti praviloma neposredno povezana z napravo na točilni mizi, iz katere se vino toči za neposredno porabo (šankomati in drugi sistemi protipritiska). Če pa se vino toči iz posode, mora biti le-ta na točilni mizi primerno hlajena.

    Posoda, ki je stalno nameščena v kleti, mora biti vidno označena z zaporednimi številkami in označena. Posoda v kleti, v kateri je skladiščeno vino, mora biti označena v skladu z določbami pravilnika o označevanju vina.

    Pravne podlage

  • Namizno vino z geografskim poreklom mora ob nabavi spremljati potrdilo o analizi vina, ki ga izda pooblaščena organizacija za analizo vina.

    Potrdilo vsebuje naslednje podatke:

    • alkoholno stopnjo sladkorja,
    • prosti ekstrakt,
    • prosti SO(2),
    • skupno kislino,
    • hlapno kislino in
    • organoleptično oceno vina ter
    • ugotovitev, da v vinu ni primesi samorodnice.

    Glede na rezultate analize lahko pooblaščena organizacija za analizo vina dodatno analizira tudi vrednost reducirajočega sladkorja, skupno žveplasto kislino in pepel.

  • Gostinski obrat določi za ravnanje z neustekleničenim vinom z geografskim poreklom odgovorno osebo, ki mora imeti ustrezno strokovno usposobljenost. 

    Ustrezno usposobljenost si pridobi s končano najmanj poklicno oziroma srednjo gostinsko, kmetijsko ali živilsko šolo, ki imajo v učnem programu predmet vinarstvo oziroma kletarstvo.

    Kdor nima strokovne usposobljenosti, lahko opravi preizkus usposobljenosti pred komisijo v okviru gostinske šole, ki za to organizira tečaj po programu, ki ga potrdi Gospodarska zbornica Slovenije.

    Odgovorna oseba odgovarja za ohranitev kakovosti, hrambo in točenje neustekleničenega vina z geografskim poreklom.

    Pravne podlage

  • Neustekleničeno namizno vino z geografskim poreklom lahko točijo le tisti gostinski obrati, ki mesečno prodajo povprečno najmanj 250 litrov posamezne vrste vina, računajoč povprečje preteklega leta. Če ne dosežejo prodaje navedene količine, se gostinskim obratom prepove točenje te vrste vina.

    Pri novih gostinskih obratih se količina prodaje ugotavlja, ko od izdaje dovoljenja za točenje neustekleničenega namiznega vina preteče eno leto.

    Pravne podlage

  • Zaloge vina v kleti smejo biti največ tolikšne, kolikor znaša trimesečni promet gostinskega obrata, računajoč povprečje preteklega leta.

    Pravne podlage

  • Gostinski obrat mora voditi evidenco o prometu z neustekleničenim namiznim vinom z geografskim poreklom in vinskim moštom na posebnih obrazcih.

    Obrazec: Evidenca o nabavi neustekleničenega namiznega vina z geografskim poreklom in vinskega mošta mora vsebovati naslednje podatke in priloženo predpisano dokumentacijo:

    • zaporedna številka,
    • datum uskladiščenja v klet kupca,
    • količina (v litrih),
    • označba vina oziroma vinskega mošta (ime ali sorta in barva),
    • % alkohola (vol.) oziroma sladkorna stopnja,
    • letnik proizvodnje,
    • ime in naslov proizvajalca/dobavitelja,
    • številka in datum računa oziroma dobavnice,
    • občina pri kateri je proizvodnja vina vpisana v register in številka vpisa.

    Obrazec: Evidenca o mesečni prodaji in zalogah nevstekleničenega namiznega vina z geografskim poreklom in vinskega mošta mora vsebovati naslednje podatke:

    • zaporedna številka,
    • leto,
    • mesec,
    • prodano v mesecu:
      • količina (v litrih),
      • označba vina oz. vinskega mošta,
      • oznaka posode iz katere sta vino oziroma vinski mošt iztočena,
    • zaloga ob koncu meseca,
      • količina(v litrih),
      • označba vina oziroma vinskega mošta,
      • oznaka posode v kateri sta vino oziroma vinski mošt shranjena.
    • Opomba: številka in datum potrdila inšpekcijskega organa o pripravi pokvarjenega vina, količina vina oziroma vinskega mošta, izločenega iz prometa po nalogu inšpektorja ipd.

    Pravne podlage

  • Klet je prostor za hrambo neustekleničenega vina z geografskim poreklom (PGO) mora biti ločen od drugih prostorov v gostinskem obratu. V kleti se poleg neustekleničenega vina z geografskim poreklom (PGO) smeta hraniti le še originalno ustekelničeno vino in vinski mošt.

    V kleti se smejo hraniti samo tista vina in vinski mošt, ki jih daje gostinski obrat v promet.

    Ustrezna temperatura: Klet mora biti grajena tako, da je temperatura v njej čimbolj enakomerna, ne glede na letni čas. Temperatura v kleti ne sme biti nižja od 8 °C in ne višja od 16 °C.

    Zračnost kleti: Klet mora biti zračna in urejena tako, da je možno naravno zračenje ali zračenje s prezračevalnimi napravami; imeti mora električno razsvetljavo ter termometer.

    Čiščenje: V kleti mora biti omogočeno čiščenje s tekočo vodo in urejen mora biti odtok vode v skladu s sanitarnimi predpisi. Tla v kleti morajo biti iz materiala, ki se da mokro čistiti, tla pred vhodom v klet pa morajo biti tlakovana oziroma protiprašno obdelana.

    Pravne podlage

  • Vino se mora hraniti v posodi, ki mora biti higiensko neoporečno. Za higiensko neoporečna se šteje posoda, ki ni skisana (ciknjena), plesniva ali zatohla, ki je strokovno negovana in pravilno ovinjena in ki ne pušča v vinu kakršnih koli škodljivih snovi ali snovi, ki povzročajo spremembo kakovosti vina.

    Posoda mora biti najmanj tako velika, da vino do iztočenja ohrani vse lastnosti, ki jih je imelo ob nabavi. Posoda, razen lesena oziroma steklena, mora imeti atest, da je primerna oziroma priporočena za hranjenje vina.

    Posoda iz polivinil klorida se ne sme uporabljati za hrambo vina.

    Vino se sme točiti in dajati v promet za neposredno porabo le iz tiste posode, ki je bila napolnjena ob nabavi (originalno polnjena posoda pri proizvajalcu oziroma polnilcu ali napolnjena posoda v kleti iz transportne posode).

    Za sprotno neposredno dnevno prodajo se sme vino natočiti v drugo posodo, ki ne sme biti večja od pet litrov.

    Posoda v kleti mora biti praviloma neposredno povezana z napravo na točilni mizi, iz katere se vino toči za neposredno porabo (šankomati in drugi sistemi protipritiska). Če pa se vino toči iz posode, mora biti le-ta na točilni mizi primerno hlajena.

    Posoda, ki je stalno nameščena v kleti, mora biti vidno označena z zaporednimi številkami in označena. Posoda v kleti, v kateri je skladiščeno vino, mora biti označena v skladu z določbami pravilnika o označevanju vina.

    Pravne podlage

  • Namizno vino z geografskim poreklom mora ob nabavi spremljati potrdilo o analizi vina, ki ga izda pooblaščena organizacija za analizo vina.

    Potrdilo vsebuje naslednje podatke:

    • alkoholno stopnjo sladkorja,
    • prosti ekstrakt,
    • prosti SO(2),
    • skupno kislino,
    • hlapno kislino in
    • organoleptično oceno vina ter
    • ugotovitev, da v vinu ni primesi samorodnice.

    Glede na rezultate analize lahko pooblaščena organizacija za analizo vina dodatno analizira tudi vrednost reducirajočega sladkorja, skupno žveplasto kislino in pepel.

  • Gostinski obrat določi za ravnanje z neustekleničenim vinom z geografskim poreklom odgovorno osebo, ki mora imeti ustrezno strokovno usposobljenost. 

    Ustrezno usposobljenost si pridobi s končano najmanj poklicno oziroma srednjo gostinsko, kmetijsko ali živilsko šolo, ki imajo v učnem programu predmet vinarstvo oziroma kletarstvo.

    Kdor nima strokovne usposobljenosti, lahko opravi preizkus usposobljenosti pred komisijo v okviru gostinske šole, ki za to organizira tečaj po programu, ki ga potrdi Gospodarska zbornica Slovenije.

    Odgovorna oseba odgovarja za ohranitev kakovosti, hrambo in točenje neustekleničenega vina z geografskim poreklom.

    Pravne podlage

  • Neustekleničeno namizno vino z geografskim poreklom lahko točijo le tisti gostinski obrati, ki mesečno prodajo povprečno najmanj 250 litrov posamezne vrste vina, računajoč povprečje preteklega leta. Če ne dosežejo prodaje navedene količine, se gostinskim obratom prepove točenje te vrste vina.

    Pri novih gostinskih obratih se količina prodaje ugotavlja, ko od izdaje dovoljenja za točenje neustekleničenega namiznega vina preteče eno leto.

    Pravne podlage

  • Zaloge vina v kleti smejo biti največ tolikšne, kolikor znaša trimesečni promet gostinskega obrata, računajoč povprečje preteklega leta.

    Pravne podlage

  • Gostinski obrat mora voditi evidenco o prometu z neustekleničenim namiznim vinom z geografskim poreklom in vinskim moštom na posebnih obrazcih.

    Obrazec: Evidenca o nabavi neustekleničenega namiznega vina z geografskim poreklom in vinskega mošta mora vsebovati naslednje podatke in priloženo predpisano dokumentacijo:

    • zaporedna številka,
    • datum uskladiščenja v klet kupca,
    • količina (v litrih),
    • označba vina oziroma vinskega mošta (ime ali sorta in barva),
    • % alkohola (vol.) oziroma sladkorna stopnja,
    • letnik proizvodnje,
    • ime in naslov proizvajalca/dobavitelja,
    • številka in datum računa oziroma dobavnice,
    • občina pri kateri je proizvodnja vina vpisana v register in številka vpisa.

    Obrazec: Evidenca o mesečni prodaji in zalogah nevstekleničenega namiznega vina z geografskim poreklom in vinskega mošta mora vsebovati naslednje podatke:

    • zaporedna številka,
    • leto,
    • mesec,
    • prodano v mesecu:
      • količina (v litrih),
      • označba vina oz. vinskega mošta,
      • oznaka posode iz katere sta vino oziroma vinski mošt iztočena,
    • zaloga ob koncu meseca,
      • količina(v litrih),
      • označba vina oziroma vinskega mošta,
      • oznaka posode v kateri sta vino oziroma vinski mošt shranjena.
    • Opomba: številka in datum potrdila inšpekcijskega organa o pripravi pokvarjenega vina, količina vina oziroma vinskega mošta, izločenega iz prometa po nalogu inšpektorja ipd.

    Pravne podlage

  • Klet je prostor za hrambo neustekleničenega vina z geografskim poreklom (PGO) mora biti ločen od drugih prostorov v gostinskem obratu. V kleti se poleg neustekleničenega vina z geografskim poreklom (PGO) smeta hraniti le še originalno ustekelničeno vino in vinski mošt.

    V kleti se smejo hraniti samo tista vina in vinski mošt, ki jih daje gostinski obrat v promet.

    Ustrezna temperatura: Klet mora biti grajena tako, da je temperatura v njej čimbolj enakomerna, ne glede na letni čas. Temperatura v kleti ne sme biti nižja od 8 °C in ne višja od 16 °C.

    Zračnost kleti: Klet mora biti zračna in urejena tako, da je možno naravno zračenje ali zračenje s prezračevalnimi napravami; imeti mora električno razsvetljavo ter termometer.

    Čiščenje: V kleti mora biti omogočeno čiščenje s tekočo vodo in urejen mora biti odtok vode v skladu s sanitarnimi predpisi. Tla v kleti morajo biti iz materiala, ki se da mokro čistiti, tla pred vhodom v klet pa morajo biti tlakovana oziroma protiprašno obdelana.

    Pravne podlage

  • Vino se mora hraniti v posodi, ki mora biti higiensko neoporečno. Za higiensko neoporečna se šteje posoda, ki ni skisana (ciknjena), plesniva ali zatohla, ki je strokovno negovana in pravilno ovinjena in ki ne pušča v vinu kakršnih koli škodljivih snovi ali snovi, ki povzročajo spremembo kakovosti vina.

    Posoda mora biti najmanj tako velika, da vino do iztočenja ohrani vse lastnosti, ki jih je imelo ob nabavi. Posoda, razen lesena oziroma steklena, mora imeti atest, da je primerna oziroma priporočena za hranjenje vina.

    Posoda iz polivinil klorida se ne sme uporabljati za hrambo vina.

    Vino se sme točiti in dajati v promet za neposredno porabo le iz tiste posode, ki je bila napolnjena ob nabavi (originalno polnjena posoda pri proizvajalcu oziroma polnilcu ali napolnjena posoda v kleti iz transportne posode).

    Za sprotno neposredno dnevno prodajo se sme vino natočiti v drugo posodo, ki ne sme biti večja od pet litrov.

    Posoda v kleti mora biti praviloma neposredno povezana z napravo na točilni mizi, iz katere se vino toči za neposredno porabo (šankomati in drugi sistemi protipritiska). Če pa se vino toči iz posode, mora biti le-ta na točilni mizi primerno hlajena.

    Posoda, ki je stalno nameščena v kleti, mora biti vidno označena z zaporednimi številkami in označena. Posoda v kleti, v kateri je skladiščeno vino, mora biti označena v skladu z določbami pravilnika o označevanju vina.

    Pravne podlage

  • Namizno vino z geografskim poreklom mora ob nabavi spremljati potrdilo o analizi vina, ki ga izda pooblaščena organizacija za analizo vina.

    Potrdilo vsebuje naslednje podatke:

    • alkoholno stopnjo sladkorja,
    • prosti ekstrakt,
    • prosti SO(2),
    • skupno kislino,
    • hlapno kislino in
    • organoleptično oceno vina ter
    • ugotovitev, da v vinu ni primesi samorodnice.

    Glede na rezultate analize lahko pooblaščena organizacija za analizo vina dodatno analizira tudi vrednost reducirajočega sladkorja, skupno žveplasto kislino in pepel.

  • Gostinski obrat določi za ravnanje z neustekleničenim vinom z geografskim poreklom odgovorno osebo, ki mora imeti ustrezno strokovno usposobljenost. 

    Ustrezno usposobljenost si pridobi s končano najmanj poklicno oziroma srednjo gostinsko, kmetijsko ali živilsko šolo, ki imajo v učnem programu predmet vinarstvo oziroma kletarstvo.

    Kdor nima strokovne usposobljenosti, lahko opravi preizkus usposobljenosti pred komisijo v okviru gostinske šole, ki za to organizira tečaj po programu, ki ga potrdi Gospodarska zbornica Slovenije.

    Odgovorna oseba odgovarja za ohranitev kakovosti, hrambo in točenje neustekleničenega vina z geografskim poreklom.

    Pravne podlage

  • Neustekleničeno namizno vino z geografskim poreklom lahko točijo le tisti gostinski obrati, ki mesečno prodajo povprečno najmanj 250 litrov posamezne vrste vina, računajoč povprečje preteklega leta. Če ne dosežejo prodaje navedene količine, se gostinskim obratom prepove točenje te vrste vina.

    Pri novih gostinskih obratih se količina prodaje ugotavlja, ko od izdaje dovoljenja za točenje neustekleničenega namiznega vina preteče eno leto.

    Pravne podlage

  • Zaloge vina v kleti smejo biti največ tolikšne, kolikor znaša trimesečni promet gostinskega obrata, računajoč povprečje preteklega leta.

    Pravne podlage

  • Gostinski obrat mora voditi evidenco o prometu z neustekleničenim namiznim vinom z geografskim poreklom in vinskim moštom na posebnih obrazcih.

    Obrazec: Evidenca o nabavi neustekleničenega namiznega vina z geografskim poreklom in vinskega mošta mora vsebovati naslednje podatke in priloženo predpisano dokumentacijo:

    • zaporedna številka,
    • datum uskladiščenja v klet kupca,
    • količina (v litrih),
    • označba vina oziroma vinskega mošta (ime ali sorta in barva),
    • % alkohola (vol.) oziroma sladkorna stopnja,
    • letnik proizvodnje,
    • ime in naslov proizvajalca/dobavitelja,
    • številka in datum računa oziroma dobavnice,
    • občina pri kateri je proizvodnja vina vpisana v register in številka vpisa.

    Obrazec: Evidenca o mesečni prodaji in zalogah nevstekleničenega namiznega vina z geografskim poreklom in vinskega mošta mora vsebovati naslednje podatke:

    • zaporedna številka,
    • leto,
    • mesec,
    • prodano v mesecu:
      • količina (v litrih),
      • označba vina oz. vinskega mošta,
      • oznaka posode iz katere sta vino oziroma vinski mošt iztočena,
    • zaloga ob koncu meseca,
      • količina(v litrih),
      • označba vina oziroma vinskega mošta,
      • oznaka posode v kateri sta vino oziroma vinski mošt shranjena.
    • Opomba: številka in datum potrdila inšpekcijskega organa o pripravi pokvarjenega vina, količina vina oziroma vinskega mošta, izločenega iz prometa po nalogu inšpektorja ipd.

    Pravne podlage