Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Zagotovljen dostop do poštne infrastrukture

Izvajalec zamenljivih poštnih storitev mora za dostop do poštne infrastrukture skleniti pogodbo s Pošto Slovenije, d. o. o.

Pogodba o dostopu se sklene za zahtevo izvajalca.

Pogodba o dostopu do omrežja Pošte Slovenije, d. o. o. omogoča izvajalcu dostop do poštne infrastrukture in začetek izvajanja zamenljivih poštnih storitev.

V pogodbi o dostopu so navedeni načini in pogoji za dostop do poštnega omrežja, ceno dostopa, ki mora temeljiti na stroških, način obračunavanja in plačevanja.

Dostop do omrežja pomeni, da izvajalec zamenljive storitve dostavi svoje sortirane pošiljke do točke dostopa in glede na to točko dostopa (regijska pošta ali dostavna pošta) in glede na nivo sortiranosti pošiljk (do dostavne pošte ali dostavnega okraja) pridobi za to določen popust.

Točke dostopa do infrastrukture so:

  • osem regijskih sprejemnih pošt: 1102 Ljubljana, 2102 Maribor, 3102 Celje, 4101 Kranj, 5102 Nova Gorica, 6104 Koper, 8101 Novo mesto in 9101 Murska Sobota - vse dostavne pošte.

Pri dostopu do infrastrukture so še dodatno definirani nivoji dostopa:

  • pošiljke za naslovnike na vseh poštah v Sloveniji, sortirane do nivoja dostavne pošte;
  • pošiljke za naslovnike na vseh poštah v Sloveniji, sortirane do nivoja dostavnega okraja (v okviru nivoja dostavne pošte, in sicer oddane na regijski pošti ali na dostavni pošti, na kateri izvajalec oddaja pošiljke).

Pogodba o dostopu do omrežja Pošte Slovenije, d. o. o. se sklene za nedoločen čas oziroma kot je dogovorjeno v pogodbi.

Register dovoljenj

Izvajalci zamenljivih poštnih storitev