SPOT

Novo – eRefundacije

Od 1. 1. 2023 je v veljavi obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plač prek sistema SPOT. Več na tej povezavi.

Zavarovane osebe, ki so v delovnem razmerju imajo pravico do nadomestila plače za čas odsotnosti z dela zaradi bolezni, poškodbe, nege družinskega člana, prostovoljnega darovanja krvi in drugih razlogov, ki jih določa zakon.

Nadomestilo plače osebi izplača delodajalec.

ZZZS delodajalcem povrne izplačana nadomestila po predložitvi refundacijskega zahtevka. 

Podrobnejši pogoji kdaj nadomestilo plače preide v breme ZZZS so predstavljeni tukaj

Elektronsko urejanje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače

Zahtevke za refundacijo lahko delodajalci, ki ste vpisani v PRS (Poslovni register Slovenije) od 1. 1. 2023 urejate samo še elektronsko.

Zahtevke za nadomestilo plače je na ZZZS možno vlagati na dva načina.  Kateri način vam bolj ustreza je odvisno od organizacije dela v vašem poslovnem subjektu. 

Vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače lahko urejate prek: 

1. portala SPOT (e-postopki SPOT)

Če imate manjše število zahtevkov in jih urejate le občasno, vam priporočamo, da te urejate prek portala SPOT. Po prijavi v portal spot.gov.si na namizju izberete postopek Nadomestilo plače - refundacija. 

  • potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo (certifikat) in
  • pooblastilo za dostop na portalu SPOT za podjetje, v imenu katerega urejate zahtevke za refundacije, (če zahtevkov ne ureja zakoniti zastopnik). 

Več informaciji o pooblaščanju za delo na portalu SPOT: Pooblastilo za delo prek portala SPOT

ali

2. Programa za plače z implementiranim dostopom do Vmesnika eBOL in eNDM

Uporaba in urejanje zahtevkov prek Vmesnika za prenos e-bolniških listov in oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače - Vmesnik eBOL in eNDM, je priporočljiva za večje poslovne subjekte, računovodske servise, večje kadrovske/finančne službe oz. oddelke za obračun plač. 

Vse informacije v zvezi s pogoji za uporabo vmesnika za nadomestila -eNDM so na voljo tukaj.

 

Zadnja sprememba:
6. 12. 2022