Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Pridobitev podatkov za izračun osnove nadomestila plače

Napovedujemo – S 1. 7. 2023 bo na portalu SPOT na voljo e-postopek, ki bo omogočal dostop do podatkov FURS za izračun osnove nadomestila plače.

Pridobitev podatkov za izračun osnove nadomestila plače

Stran je v pripravi. 

Na portalu SPOT se s 1. julijem 2023 uvaja nov e-postopek, prek katerega bodo lahko delodajalci, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS), od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) pridobili podatke za potrebe obračuna nadomestila plače med začasno zadržanostjo delavca od dela zaradi zdravstvenih razlogov.

 

Elektronski dostop do podatkov FURS za obračun nadomestila plače

Nov e-postopek se uvaja na podlagi sedmega odstavka 19. člena Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2, namenjen pa je delodajalcem, ki ob pripravi obračuna nadomestila plače (refundacije) za svoje novo zaposlene delavce, ne razpolagajo s podatki o osnovi za to nadomestilo.

Za potrebe obračuna nadomestila plače se s strani FURS zagotavljajo podatki:

  • iz obračuna davčnega odtegljaja (REK obrazci) in
  • iz obračunov prispevkov za socialno varnost (OPSV obrazci).

Upravičenost do prejema teh podatkov, ki so davčna tajnost, bo delodajalec izkazal z izdanim elektronskim bolniškim listom (eBOL).

S koncem leta 2023 bodo delodajalci za svoje zaposlene pridobili podatke tudi na podlagi  elektronskega potrdila o upravičeni zadržanosti od dela zaradi darovanja krvi (ePODK), ki se prav tako uvaja na portalu SPOT.

Zadnja sprememba:
1. 6. 2023