Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Prodaja ribiških proizvodov na debelo

Trgovinska dejavnost se opravlja v prodajnih objektih ali zunaj njih, skladno s predpisanimi pogoji.

Za opravljanje trgovinske dejavnosti morajo biti izpolnjeni minimalni tehnični pogoji, ki se nanašajo na:

  • prostor, opremo in naprave v prodajalni,
  • zunanjost prodajalne,
  • način, opremo in naprave za prodajo blaga zunaj prodajaln,
  • način, opremo in naprave na posebej urejenem prostoru v trgovini na debelo.

Prodaja ribiških proizvodov se nanaša na prodajo ribiških proizvodov iz ribogojstva za prodajo, vključno s ponujanjem za prodajo ali drugimi oblikami prenosa, brezplačno ali proti plačilu, prodajo, distribucijo in druge oblike njihovih prenosov.

Trgovec na debelo mora za opravljanje trgovske dejavnosti izpolnjevati minimalne tehnične in prostorske pogoje, voditi podatke o trgovskem blagu in imeti ustrezno določen obratovalni čas.

Za prodajo ribiških proizvodov je potrebno zagotoviti sledljivost ribiških proizvodov in  deklaracijo o prevzemu.

Pri opravljanju dejavnosti, mora trgovec zagotoviti redno overitev meril - tehtnice, ki jih uporablja za zaračunavanje svojih storitev.

Splošni pogoji

Pogoji

  • Za opravljanje dejavnosti se morate predhodno registrirati in izbrati ustrezno statusno obliko.

  • Za posebej urejen prostor v trgovini na debelo se štejeta:

    • skladišče in
    • veletržnica.

    Skladišče za opravljanje trgovine na debelo je namenjeno prodajanju in skladiščenju blaga. Razporeditev opreme v skladišču mora zagotoviti varno gibanje kupcev in zaposlenih ter varno ravnanje z blagom.

    • Minimalna oprema:
      • tehtnica za tehtanje nepredpakiranega blaga mora biti v prodajnem prostoru na oddelku, v katerem se prodaja nepakirano blago, ki se tehta. Tehtnica mora biti skladna z meroslovnimi predpisi ter primerna za količino in vrsto blaga, ki se prodaja. Če se blago tehta skupaj z embalažo (razen delikatesnega papirja, folije in vrečk), mora imeti tehtnica vključeno funkcijo tariranja, ki mora omogočati, da se pri določitvi cene upošteva le dejanska masa blaga. Če te funkcije nima, mora prodajalec maso embalaže odšteti od skupne mase in pri določitvi cene upoštevati le dejansko maso.
    • Zunanjost prodajalne:
      • prodajalna mora imeti urejen in neoviran dostop do vhoda
      • na njeni zunanji strani mora biti na vidnem mestu napis z navedbo firme in sedeža trgovca ter morebitnim imenom prodajalne, 
      • pri vhodu vanjo mora biti na vidnem mestu urnik njenega obratovalnega časa
      • če se opravlja trgovska dejavnost tudi na ustrezno urejenem prostoru ob prodajalni, mora biti na tem prostoru zagotovljeno neovirano gibanje,

    Veletržnica je posebej urejen prostor, na katerem se trguje na debelo v izvirno pakiranih enotah (zaboji, palete, zabojniki in podobno). Razporeditev opreme na veletržnici mora zagotoviti varno gibanje kupcev in zaposlenih ter varno ravnanje z blagom.

    • Minimalna oprema:
      • tehtnica za tehtanje nepredpakiranega blaga mora biti v prodajnem prostoru na oddelku, v katerem se prodaja nepakirano blago, ki se tehta. Tehtnica mora biti skladna z meroslovnimi predpisi ter primerna za količino in vrsto blaga, ki se prodaja. Če se blago tehta skupaj z embalažo (razen delikatesnega papirja, folije in vrečk), mora imeti tehtnica vključeno funkcijo tariranja, ki mora omogočati, da se pri določitvi cene upošteva le dejanska masa blaga. Če te funkcije nima, mora prodajalec maso embalaže odšteti od skupne mase blaga in pri določitvi cene upoštevati le dejansko maso.
    • Zunanjost prodajalne:
      • prodajalna mora imeti urejen in neoviran dostop do vhoda.
      • na njeni zunanji strani mora biti na vidnem mestu napis z navedbo firme in sedeža trgovca ter morebitnim imenom prodajalne.
      • pri vhodu vanjo mora biti na vidnem mestu urnik njenega obratovalnega časa.
      • če se opravlja trgovska dejavnost tudi na ustrezno urejenem prostoru ob prodajalni, mora biti na tem prostoru zagotovljeno neovirano gibanje.

    Pravne podlage

  • Trgovec mora zagotoviti evidentiranje poslovnih dogodkov v zvezi s stanjem blaga v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja.

    Na prodajnem mestu mora zagotoviti pristojnim inšpekcijskim organom naslednje podatke o stanju blaga:

    • število in datum prevzemnega dokumenta,
    • ime dobavitelja, 
    • številko in datum dobaviteljevega dokumenta, 
    • ime, mersko enoto in količino blaga, 
    • prodajno ceno blaga, 
    • podatke o spremembi prodajne cene blaga.

    Pravne podlage

  • Trgovec določi obratovalni čas prodajalne v skladu s svojo poslovno odločitvijo in ob upoštevanju potreb potrošnikov. Prodajalna mora delovati skladno z urnikom svojega obratovalnega časa.

    Trgovec mora pri določitvi obratovalnega časa upoštevati število zaposlenih delavcev v prodajalni ter njihove pravice, obveznosti in odgovornosti iz delovnega razmerja, določene z zakonom, ki ureja delovna razmerja, in kolektivno pogodbo iz dejavnosti trgovine Slovenije, zlasti določbe, ki se nanašajo na ureditev delovnega časa, odmorov, počitkov in dodatkov, ki izhajajo iz razporeditve za delavce manj ugodnega delovnega časa.

    Trgovec ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih.

    Izjeme so prodajalne s površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah in v bolnišnicah.

    Med izjeme sodijo tudi prodajalne s površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, če delo ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih v svojih prodajalnah opravlja izključno oseba, ki je kot samostojni podjetnik posameznik nosilec trgovinske dejavnosti oziroma njegov prokurist ali zakoniti zastopnik oziroma prokurist pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost.

    Delo ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih skupaj s samostojnim podjetnikom posameznikom nosilcem trgovinske dejavnosti oziroma njegovim prokuristom ali zakonitim zastopnikom oziroma prokuristom pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, opravlja tudi oseba, ki lahko opravlja začasno ali občasno delo dijaka in študenta v skladu z zakonom, ki ureja zaposlovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti, ter oseba, ki lahko opravlja začasno ali občasno delo v skladu z zakonom, ki ureja trg dela.

    Dokazila

    Na vidnem mestu pri vhodu v prodajalno objavljen urnik obratovalnega časa prodajalne.

    Pravne podlage

  • Sledljivost je možnost sledenja in spremljanja ribiških proizvodov in proizvodov iz ribogojstva skozi vse faze od ulova, predelave, prve prodaje, distribucije do prodaje na drobno.

    Gospodarski subjekt mora z dokumenti zagotavljati sledljivost ribiških proizvodov in proizvodov iz ribogojstva ter identificirati dobavitelje in kupce ribiških proizvodov in proizvodov iz ribogojstva. Podatki o sledljivosti in identificiranju dobaviteljev in kupcev morajo biti na razpolago ribiškemu inšpektorju.

    V primeru predpakiranih ribiških proizvodov in proizvodov iz ribogojstva, namenjenih prodaji na drobno, morajo biti podatki za potrošnika (trgovsko ime, znanstveno ime, ustrezno geografsko območje in način proizvodnje) in podatki o zamrzjenosti ribiških proizvodov nameščeni na pakiranju oziroma etiketi (deklaraciji) ribiškega proizvoda.

    Pri nepredpakiranih ribiških proizvodov in proizvodov iz ribogojstva, namenjenih prodaji na drobno, morajo biti podatki za potrošnika (trgovsko ime, znanstveno ime, ustrezno geografsko območje in način proizvodnje) in podatki o zamrzjenosti ribiških proizvodov nameščeni na  oznaki ali označbi na oziroma neposredno ob ribiškem proizvodu, na katerega se podatki nanašajo.

    Vsi podatki na ribiških proizvodih ne smejo biti zavajajoči, morajo biti nedvoumni, lahko prepoznavni, čitljivi, neizbrisani in ne smejo biti prekriti z drugimi besednim ali slikovnim materialom ter za končnega potrošnika na vidnem mestu.

    Ulovljeni ali nabrani ribiški proizvodi in proizvodi iz ribogojstva se morajo pred prvo prodajo shraniti v pošiljke. Pošiljke je treba označiti in na oznakah navesti z naslednjimi podatki:

    • identifikacijsko številko vsake pošiljke;
    • zunanjo identifikacijsko številko in ime ribiškega plovila ali ime ribogojske proizvodne enote;
    • 3 - črkovno kodo FAO posamezne vrste;
    • datum ulovov ali datum proizvodnje;
    • količine posameznih vrst v kilogramih neto teže ali po potrebi število kosov;
    • ime in naslov dobaviteljev;
    • podatke za potrošnika (trgovsko ime, znanstveno ime, ustrezno geografsko območje in način proizvodnje);
    • ali so bili ribiški proizvodi predhodno zamrznjeni.

    Vsi podatki morajo biti točni, posodobljeni in čitljivi ter potrebno jih je hraniti do prodaje ribiških proizvodov in proizvodov iz ribogojstva.

    Pravne podlage

  • Ribiške proizvode, ki so namenjeni za prodajo, mora spremljati deklaracija o prevzemu.

    Deklaracija o prevzemu vsebuje:

    • zunanjo identifikacijsko številko in ime ribiškega plovila, ki je iztovorilo proizvode,
    • pristanišče in datum iztovarjanja,
    • ime upravljavca ali kapitana plovila,
    • 3 - črkovno kodo FAO posamezne vrste in ustrezno geografsko območje, na katerem je bil ulov opravljen,
    • količine posameznih skladiščenih vrst v kilogramih teže proizvoda,
    • ime in naslov objektov, v katerih se proizvodi skladiščijo,
    • po potrebi sklic na prevozni dokument,
    • ime in priimek prevzemnika in njegovo davčno številko,
    • slovensko trgovsko ime zadevne vrste,
    • znanstveno ime zadevne vrste,
    • način proizvodnje (ujeto v morju ali gojeno),
    • število ladijskega dnevnika in
    • podpis upravljavca ali poveljnika ribiškega plovila, ki je oddal ribiške proizvode, in prevzemnika ribiških proizvodov.

    Za pripravo prevzemnega dokumenta je odgovoren poveljnik ribiškega plovila, ki mora biti  čitljiv, točen in pravočasno oddan.

    Dokazila

    Potrdilo o oddani poštni pošiljki

    Pravne podlage

  • Neavtomatske tehtnice, ki se uporabljajo za merjenje na področjih:

    • varovanja zdravja ljudi in živali,
    • varstva okolja in splošne tehnične varnosti,
    • prometa blaga in storitev in
    • postopkov pred upravnimi in pravosodnimi organi,

    morajo ves čas svoje uporabe izpolnjevati meroslovne zahteve, ki so potrjene s prvo in redno overitvijo.

    Redno overitev je obvezna za merila, ki so v uporabi, in za merila, ki se hranijo za uporabo. Opravi se v predpisanih rokih.

    Izredna overitev je obvezna za merila, ki so bila zaradi predelave, okvare ali drugih tehničnih pomanjkljivosti izključena iz uporabe. Z izredno overitvijo se ugotovi, ali je merilo še skladno z meroslovnimi zahtevami. Izredno overitev zagotovi imetnik merila.

    Overitve meril v Republiki Sloveniji izvaja Urad za meroslovje in pravne osebe ali samostojni podjetniki posamezniki, ki jim Urad izda odločbo o imenovanju za izvajanje rednih ali izrednih overitev.

    Dokazila

    Overitvena oznaka na merilu

    Pravne podlage

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnosti v Sloveniji ne morete opravljati čezmejno ali občasno.