Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Informative Notice

Določene vsebine se še dopolnjujejo. Hvala za razumevanje.

Druga predelava in konzerviranje sadja in zelenjave

Predpisi in pogoji:

    • Lista dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način

    • Za dejavnosti, ki so uvrščene na Listo dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način velja, da se ob registraciji te dejavnosti poslovni subjekti po uradni dolžnosti vpišejo tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

    • proizvodnja živil, katerih glavna sestavina je sadje ali zelenjava, razen pripravljenih jedi, zamrznjenih ali v konzervah;
    • konzerviranje sadja, oreškov ali zelenjave: zamrzovanje, sušenje, pasteriziranje, vlaganje v olje, kis, slanico ipd.
    • proizvodnja sadnih ali zelenjavnih prehrambnih izdelkov;
    • proizvodnja kompotov, džemov, marmelad in želejev;
    • praženje oreškov;
    • proizvodnja namazov in drugih izdelkov iz oreškov;
    • proizvodnja hitro pokvarljivih sadnih ali zelenjavnih živil, kot so:
      • solat;
      • olupljeno ali narezano sadje in zelenjava;
      • tofu;
Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
    • Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji

Dopolnilna dejavnost na kmetiji se lahko začne izvajati po dokončnosti dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih za začetek opravljanja posamezne dopolnilne dejavnosti določajo področni predpisi

Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

    • predelava in konzerviranje sadja in zelenjave;
    • predelava zelišč; 
    • predelava gozdnih sadežev;
    • storitev predelava in konzerviranje sadja in zelenjave;
    Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
    • Pravilnik o registraciji in odobritvi obratov na področju živil

    • Pred pričetkom oddaje živil na trg se morajo obrati na področju proizvodnje, predelave in distribucije (trženja) živil
registrirati
    pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).
Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 

Splošni pogoji

Situacijski pogoji

  • Podjetje, ki proizvaja, predeluje in prva daje v promet materiale in izdelke, namenjene za stik z živili, je dolžno izpolniti vlogo za registracijo pri Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

    Med podjetja, ki proizvajajo, predelujejo in prva dajejo v promet materiale in izdelke, namenjene za stik z živili, se uvršča:

    • proizvodnja oziroma predelava materialov in izdelkov, namenjenih za stik z živili v Republiki Sloveniji,
    • uvoz materialov in izdelkov, namenjenih za stik z živili – direktna dobava iz tretjih držav,
    • distribucija materialov in izdelkov, namenjenih za stik z živili – direktna dobava iz območja EU.

    Nekaj posebnih primerov podjetij, ki se prav tako uvrščajo v zgornje tri skupine: 

    • proizvajalci oziroma pridelovalci živil (tudi pakirnice živil), ki direktno uvažajo iz tretjih držav ali nabavljajo z območja EU materiale in izdelke, namenjene za stik z živili bodisi za lastno uporabo-pakiranje živil bodisi za nadaljnjo distribucijo,
    • maloprodaja in tržnice, le v primeru, če gre za direktni uvoz iz tretjih držav ali dobavo iz območja EU,
    • restavracije, gostilne, menze, premični obrati, objekti na javnih prireditvah, obrati v javnih zavodih (npr. bolnišnice šole, vrtci) in drugi živilski obrati, če direktno uvažajo iz tretjih držav ali direktno dobavljajo (območje EU) materiale in izdelke, namenjene za stik z živili (npr. škatle in podloge za pice, posoda, pribor itd., ki se uporablja za serviranje, pakiranje hrane ali na kakršen koli način pride v neposreden stik z živili, kozarci in materiali, uporabljeni v avtomatih za pijače in hrano itd.) in
    • spletna prodaja, kataloška prodaja in TV-prodaja, če gre za direktni uvoz iz tretjih držav ali dobavo iz območja EU.

    **

    Podjetje: pomeni katero koli podjetje, ki za dobiček ali ne, bodisi zasebno bodisi javno, izvaja katero koli dejavnost, povezano s katero koli stopnjo proizvodnje, predelave in distribucije materialov in izdelkov, namenjenih za stik z živili.

    Dajanje v promet: pomeni imetje materialov in izdelkov za namene prodaje, vključno s ponujanjem za prodajo ali katero koli drugo obliko prenosa, proti plačilu ali ne, ter za prodajo, distribucijo in druge oblike prenosa.

    Podrobneje

  • Za namen uradnega inšpekcijskega nadzora pošiljk: 

    • prehranskih dopolnil,
    • živil za posebne skupine (formul za dojenčke, žitnih kašic in živil namenjenim dojenčkom in majhnim otrokom, živil za posebne zdravstvene namene in popolnih prehranskih nadomestkov za nadzor nad telesno težo),
    • materialov in izdelkov, namenjenim za stik z živili iz tretjih držav,

    nosilec dejavnosti oziroma njegov zastopnik (deklarant) vloži vlogo prek spletne aplikacije Oddaja vlog za uradni nadzor pošiljk iz tretjih držav.

    Podrobneje

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnost lahko v Sloveniji opravljate čezmejno ali občasno. Pred prvim opravljanjem oddajte pisno prijavo pri pristojnem organu.

Velja le za naslednjo dejavnost, ki se običajno opravlja na obrtni način:
- druga predelava in konzerviranje sadja in zelenjave.