Warning Notice

Pomembno: Od 1. 1. 2025 je v veljavi nova Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2025). Ker se vsebine glede SKD šifer dejavnosti na portalu SPOT še posodabljajo, vas prosimo, da si pri uvrščanju posamezne dejavnosti pomagate z novim SKD šifrantom, ki je na voljo tukaj: SKD_2025 - Standardna klasifikacija dejavnosti 2025 in Pojasnili k standardni klasifikaciji dejavnosti – SKD 2025.

Več informacij o novi SKD 2025: Nova različica evropske in nacionalne statistične klasifikacije gospodarskih dejavnosti.

Konservatorska dejavnost

Konservatorska dejavnost vključuje širok nabor dejavnosti ohranjanja in varstva kulturne dediščine, od raziskovanja, vrednotenja, usmerjanja in nadzora nad posegi ter promocije in popularizacije dediščine do sodelovanja z lastniki ter drugimi uporabniki dediščine.

Konservatorsko dejavnost lahko opravljajo konservatorji, konservatorski sodelavci in konservatorski tehniki s strokovnim izpitom. 

Splošni pogoji

Pogoji

  • Delo konservatorja obsega širok nabor nalog s področja ohranjanja in varstva kulturne dediščine z uporabo znanstvenega raziskovanja in metod. Med osrednje naloge sodijo evidentiranje in dokumentiranje dediščine, njeno vrednotenje, priprava predlogov ter usmeritev za njeno varstvo in ohranjanje ter različne naloge s področja popularizacije in promocije dediščine.

    Podrobneje

  • Delo konservatorskega sodelavca obsega sodelovanje pri ohranjanju kulturne in naravne dediščine z uporabo znanstvenega raziskovanja in metod. Proučuje tehnološke postopke, strukture in gradiva, iz katerih so narejena umetniška in zgodovinska dela.

    Podrobneje

  • Konservatorski tehnik nudi pomoč pri ohranjanju kulturne in naravne dediščine z uporabo znanstvenega raziskovanja in metod. Pomaga pri preučevanju tehnoloških postopkov, struktur in gradiv, iz katerih so narejena umetniška in zgodovinska dela.

    Podrobneje

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnost lahko v Sloveniji opravljate čezmejno ali občasno. Pred prvim opravljanjem vam ni potrebno pridobiti dovoljenja.