Skoči do osrednje vsebine Republika Slovenija SPOT
Državni portal za poslovne subjekte

Obrat za pripravo in dostavo jedi (catering)

Obrat za pripravo in dostavo jedi (catering) je prehrambeni obrat, dobavlja naročnikom jedi v njihove prostore (letalom in drugim prevoznikom, organizatorjem banketov in podobno), lahko tudi s postrežbo in dodatnimi storitvami.

Za opravljanje gostinske dejavnosti je potrebna registracija živilskega obrata pri Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, in sicer najpozneje 15 dni pred pričetkom opravljanja dejavnosti.

Osnovni pogoji, ki se zahtevajo za orpavljanje dejavnosti so:

  • minimalen obseg storitev za določen gostinski obrat in
  • obratovanje v rednem obratovalnem času, ki mora biti potrjeno s strani občine.
  • upoštevati je treba omejitveprodaje tobačnih izdelkov in omejitve prodaje in ponujanja alkoholnih pijač.
  • samostojni podjetnik posameznik oziroma pravna oseba, ki prodaja tobak, tobačne in povezane izdelkemora pridobiti tudi dovoljenje za prodajo tovrstnih izdelkov za vsak poslovni prostor, v katerem se stalno, občasno ali začasno izdajajo računi za dobave tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov. 

Vloga je na voljo na portalu SPOT.

Ta dejavnost je uvrščena na listo dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način.

Ob registraciji dejavnosti v poslovnem registru se poslovni subjekti, ki opravljajo to dejavnost na obrtni način, po uradni dolžnosti vpišejo tudi v obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Brezplačen vpis v obrtni register se opravi na podlagi obvestila, ki ga registrski organ (AJPES) posreduje OZS.

Velja za naslednje dejavnosti po SKD:

Splošni pogoji

Pogoji

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Pogoji za čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti so enaki kot pogoji za ustanovitev.