Warning Notice

Pomembno: Od 1. 1. 2025 je v veljavi nova Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2025). Ker se vsebine glede SKD šifer dejavnosti na portalu SPOT še posodabljajo, vas prosimo, da si pri uvrščanju posamezne dejavnosti pomagate z novim SKD šifrantom, ki je na voljo tukaj: SKD_2025 - Standardna klasifikacija dejavnosti 2025 in Pojasnili k standardni klasifikaciji dejavnosti – SKD 2025.

Več informacij o novi SKD 2025: Nova različica evropske in nacionalne statistične klasifikacije gospodarskih dejavnosti.

Proizvodnja mesa, razen perutninskega

Predpisi in pogoji: 

    • Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji

Dopolnilna dejavnost na kmetiji se lahko začne izvajati po dokončnosti dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih za začetek opravljanja posamezne dopolnilne dejavnosti določajo področni predpisi

Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

    • zakol živali in predelava mesa;
    • storitev zakol živali;
  • Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
    • Uredba ES 853/2004 o posebnih higienskih pravilih za živila živalskega izvora in Pravilnik o registraciji in odobritvi obratov na področju živil

Živilski obrati, ki proizvajajo živila živalskega izvora, morajo biti pred začetkom opravljanja dejavnosti registrirani  ali odobreni v skladu s Pravilnikom o registraciji in odobritvi obratov na področju živil.

Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
    • Zakon o kmetijstvu, Pravilnik o razvrščanju in označevanju govejih trupov, Pravilnik o razvrščanju prašičjih trupov

Zakol živine se opravlja v klavnicah, ki so dolžne zagotoviti ustrezne delovne in tehnične pogoje.

Podrobnejše informacije o pogojih za opravljanje dejavnosti:

    • Lista dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način

Za dejavnosti, ki so uvrščene na Listo dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način velja, da se ob registraciji te dejavnosti poslovni subjekti po uradni dolžnosti vpišejo tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

  • obratovanje klavnic, ki opravljajo zakol, pripravo in pakiranje mesa: govedine, svinjine, jagnjetine, kunčjega mesa, ovčetine, kameljega mesa itd.
  • proizvodnja svežega, ohlajenega ali zamrznjenega mesa v trupih
  • proizvodnja svežega, ohlajenega ali zamrznjenega mesa v kosih

Sem spada tudi:
  • zakol in predelava kitov na kopnem ali na za to specializiranih ladjah
  • pridobivanje kož, pridobljenih v klavnicah (npr. pri dodelavi krzna in soljenju)
  • pridobivanje in rafiniranje svinjske masti in drugih jedilnih živalskih maščob
  • predelava živalske drobovine
  • proizvodnja strojarske volne

Sem ne spada:
  • pridobivanje jedilnih perutninskih maščob, gl. 10.120
  • proizvodnja sušenega, soljenega ali dimljenega mesa ter mesnih proizvodov, gl. 10.130

 

Velja za naslednje dejavnosti po SKD:

Splošni pogoji

Čezmejno/občasno opravljanje dejavnosti

Dejavnost lahko v Sloveniji opravljate čezmejno ali občasno. Pred prvim opravljanjem oddajte pisno prijavo pri pristojnem organu.

Velja le za naslednjo dejavnost, ki se običajno opravlja na obrtni način:
- proizvodnja mesa razen perutninskega.